Eet meer groen

Onze aarde heeft het zwaar

De laatste jaren hoor je steeds meer berichten over het uitsterven van diersoorten, ontbossing voor landbouw en overstromingen als gevolg van die ontbossing, plastic soep in de zee en in onze vissen, het smelten van gletsjers en ijs op de polen, en zo kun je nog wel even door gaan.

Gaan we het wel redden met die natuur of gaat het zo ver komen dat de mensheid de aarde definitief kapot heeft gemaakt? Het wordt tijd om met z’n allen het heft in eigen handen te nemen want we moeten het echt samen doen. Zet de aarde op 1!

Gelukkig zijn er heel veel kleine dingen die je kunt doen en die helemaal geen moeite hoeven te kosten. Goed zijn voor onze prachtige natuur en de vele geweldige dieren die er op de aarde te vinden zijn is niet alleen een goede daad maar je kunt er ook nog gezonder door worden en geld mee besparen.

Vitaliteit

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je vitaliteit te verbeteren. Het begint bij gezond eten. Gezond eten betekent een goede keuze maken uit het grote aanbod aan  voedingsmiddelen. De Healthy Eating Pyramide geeft tien spelregels die bijdragen aan een betere vitaliteit. 

Tien spelregels

Variatie De Groene Artisanen | Green Food Catering | Bedrijfscatering

1. Eet gevarieerd
Gezond eten betekent in de eerste plaats ervoor zorgen dat alle voedingsstoffen die nodig zijn worden opgenomen. Dit zijn: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vezels en vocht.

2. Let op vet
Letten op vet in de voeding betekent vooral matig zijn met verzadigd vet. Hierdoor vermindert u de kans op hart- en vaatziekten. Geef de voorkeur aan halfvolle of magere zuivelproducten en minder vette vleessoorten en wees matig met zoete en hartige snacks.

3. Eet ruimschoots brood en aardappelen
Brood en aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten zijn een goede basis voor een gezonde voeding. U kunt er ruimschoots van eten zonder dat u er snel dik van wordt.

4. Eet volop groente en fruit
Groente en fruit zijn niet alleen belangrijk als leverancier van vitamines, mineralen en vezel. Ze helpen ook mee om de kans op hart- en vaatziekten en kanker te verminderen.

5. Houd je gewicht op peil
Omdat overgewicht kan leiden tot gezondheidsklachten is het belangrijk om uw gewicht op peil te houden. Dit kunt u het beste doen met een gevarieerde voeding met niet te veel vet, suiker en alcohol, gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging.

6. Wees zuinig met zout
Een hoog zoutgebruik vergroot de kans op een hoge bloeddruk. Daarom kunt u uw eten beter op smaak maken met kruiden en specerijen en matig zijn met aroma, kruidenzout, zoutjes en hartige snacks.

7. Drink veel
Drink regelmatig een glas water of kruidenthee. Wees matig met koffie en alcohol.

8. Eet niet de hele dag door
Drie hoofdmaaltijden per dag vormen de basis voor een gezonde voeding.

9. Ga hygiënisch en veilig met uw voedsel om
Veel maag- darmstoornissen zijn te voorkomen door hygiënisch met voedsel om te gaan.  Tijdens het koken elk contact tussen rauw en bereid voedsel vermijden. Kip, ei en varkensvlees door en door verhitten. Regelmatig handen wassen met water en zeep en keuken en keukengerei goed schoon houden.

10. Lees wat er op de verpakking staat
Bekijk altijd even de ingrediënten declaratie op de verpakking om er zeker van te zijn wat er in het product verwerkt zit.

Foraging

Verzamelaars

Consumenten worden beetje bij beetje weer verzamelaars. Ze willen weten wat er te vinden is uit en leren van de natuur. De ingrediënten die de natuur herbergt worden herontdekt.

Foraging waarbij je eten uit de natuur haalt is van alle tijden, maar zit momenteel in een tweede jeugd. Toonaangevende internationale chefs als René Redzepi, Magnus Nilsson en Wojciech Amaro, en nationale helden als Jonnie Boer geven met hun werkwijze het stokje om zelf aan je ingrediënten en spullen voor het eten te komen door.

Mindset

Je eigen ingrediënten zoeken werkt bevredigend en je hoeft je niet af te vragen wie er allemaal wat in je eten heeft gedaan. Toch is de mindset van veel consumenten nog niet zover. Een oester eten op een feestje of als aperitief gaat al steeds beter, maar zelf een mossel direct uit de zee rauw opeten gaat velen maar slecht af.

Foraging De Groene Artisanen | Green Food Catering | Bedrijfscatering